[Poland]Słód żytni ciemny litewski [500 g]
Print this page
Słód ten ma zastosowanie w szerokiej gamie produktów piekarskich. Tradycyjnie używa się go wraz z mąkami pełnoziarnistymi, jest idealny zamiast karmelu do ciemnego pieczywa. Proces samoczynnej fermentacji i nieenzymatycznego brazowienia słodu sprawia, że pieczywo z jego dodatkiem uzyskuje charakterystyczny smak i aromat. Jego dodatek zapewnia oryginalną brazową barwę, zwiększa się objętość pieczywa i wydłuża jego okres świeżości.
Sposób użycia: przygotować wcześniej rozczyn słodu (2 do 6% ilości mąki), zaparzając mąkę słodową z dodatkiem minimum 10% mąki właściwej gorącą wodą (90-95 stopni C). Powstałą masę mieszać przez około 10 minut, poczekać trzy do czterech godzin. Pozostałe składniki ciasta dodawać po ostygnięciu do temperatury 28-32 stopni C. Im dłuższy czas zaparzania, tym lepsze przejście substancji barwiących do ciasta.
Additional information:
Related products: Food & Beverages ->Food & related products -> Bakery products
|
|
|
|
Eko - Market Sp. z o.o.
|
Street: | Prymasa Tysiąclecia 83 |
City: | Warszawa |
Postal code: | 01-242 |
Region: | Mazovia |
Country: | Poland |
Phone: | +48 51 0041020 |
Fax: | +48 22 4078702 |
|
Contact person |
Name and Surname: | Piotr Ruszczewski |
Phone: | +48 22 4078702 |
Mobile: | +48 510041020 |
|
|
|
|
|